fbpx
Dlaczego chorujemy na sklerozę?

Dlaczego chorujemy na sklerozę?

Często w żartach, kiedy o czymś zapominamy, mówimy „mam sklerozę” albo „skleroza nie boli”. Fakty jednak są takie, że ubytki w pamięci nie są niczym zabawnym, a mogą zwiastować poważną chorobę. Co to jest skleroza? Czy można ją leczyć? W jaki sposób skleroza jest...

czytaj dalej
ZKT w leczeniu chorób układu krążenia

ZKT w leczeniu chorób układu krążenia

Choroby układu krążenia odpowiadają za wysoki wskaźnik śmiertelności w Polsce, ale nie tylko. Ich przyczyn można szukać m.in. w braku regularnej aktywności fizycznej, życiu w ciągłym stresie i nieprawidłowo zbilansowanej diecie. Za problemy sercowo-naczyniowe w dużej...

czytaj dalej
ZKT a choroby autoimmunologiczne

ZKT a choroby autoimmunologiczne

Każdy zapewne zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa układ immunologiczny w życiu człowieka. W większości przypadków skutecznie broni nas przed wirusami, bakteriami czy toksynami. Co jednak w momencie, kiedy nie jest w stanie samodzielnie zlikwidować...

czytaj dalej
Kilka faktów o oleju kokosowym

Kilka faktów o oleju kokosowym

Olej kokosowy zyskał popularność jako zdrowa alternatywa dla innych olejów roślinnych. Pojawia się więc pytanie: czym sobie na to miano zasłużył?  Jakie ma właściwości? Która wersja jest lepsza: olej kokosowy ratyfikowany czy nieratyfikowany? W Internecie krąży wiele...

czytaj dalej
Zbilansowane kwasy tłuszczowe czy tran rybi?

Zbilansowane kwasy tłuszczowe czy tran rybi?

DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) to dwa kwasy, które powstają w wyniku konwersji w wątrobie kwasu alfa-linolenowego (ALA). Wiele osób twierdzi, że spożywanie tłuszczu rybiego jest jedynym sposobem na dostarczenie ich do ludzkiego organizmu....

czytaj dalej
Jak to jest z tymi Omega-3 i Omega-6?

Jak to jest z tymi Omega-3 i Omega-6?

Dlaczego kwasy omega-3 i omega-6 są ważne dla organizmu i jak prawidłowo je stosować? Ludzki organizm w znacznej mierze jest samowystarczalny, jeśli chodzi o wytwarzanie potrzebnych mu kwasów tłuszczowych. Wyjątkiem są jednak dwa, które paradoksalnie odgrywają ważne...

czytaj dalej