Żywność funkcjonalna- czy wynaleziono ją 4 tysiące lat temu? Część 2.
Procesy zachodzące w cieście na zakwasie są złożone i jest ich cały szereg. Każdy z nich jest ważny, niezastąpiony i konieczny żeby uzyskać w 100% jadalny odżywczy i kompatybilny z naszym organizmem chleb. Zakwas z mąki to naturalna substancja spulchniająca. Za...
Żywność funkcjonalna- czy wynaleziono ją 4 tysiące lat temu? Część 1.
Na to pytanie oraz inne, które być może zadawaliście sobie robiąc, czy jedząc chleb odpowiem w serii artykułów poświęconych między innymi ziarnom zbóż, ich budowie, składowi oraz bakteriom kwasu mlekowego- w skrócie LAB. Ocenia się, że pierwsze chleby ludzie zaczęli...
Dlaczego chorujemy na sklerozę?
Często w żartach, kiedy o czymś zapominamy, mówimy „mam sklerozę” albo „skleroza nie boli”. Fakty jednak są takie, że ubytki w pamięci nie są niczym zabawnym, a mogą zwiastować poważną chorobę. Co to jest skleroza? Czy można ją leczyć? W jaki sposób skleroza jest...
ZKT w leczeniu chorób układu krążenia
Choroby układu krążenia odpowiadają za wysoki wskaźnik śmiertelności w Polsce, ale nie tylko. Ich przyczyn można szukać m.in. w braku regularnej aktywności fizycznej, życiu w ciągłym stresie i nieprawidłowo zbilansowanej diecie. Za problemy sercowo-naczyniowe w dużej...
Czy Zbilansowane Kwasy Tłuszczowe wpływają na poziom IQ?
To żadna tajemnica, że zbilansowane kwasy tłuszczowe działają korzystnie na ludzkie zdrowie. W tym szczególnie na pracę mózgu. Poniżej przedstawiamy dwa badania naukowe, które skutecznie rozwiewają ewentualne wątpliwości. Badanie 1: W jednym z państw europejskich...
ZKT a choroby autoimmunologiczne
Każdy zapewne zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną rolę odgrywa układ immunologiczny w życiu człowieka. W większości przypadków skutecznie broni nas przed wirusami, bakteriami czy toksynami. Co jednak w momencie, kiedy nie jest w stanie samodzielnie zlikwidować...
Kilka faktów o oleju kokosowym
Olej kokosowy zyskał popularność jako zdrowa alternatywa dla innych olejów roślinnych. Pojawia się więc pytanie: czym sobie na to miano zasłużył? Jakie ma właściwości? Która wersja jest lepsza: olej kokosowy ratyfikowany czy nieratyfikowany? W Internecie krąży wiele...
Zbilansowane kwasy tłuszczowe czy tran rybi?
DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) to dwa kwasy, które powstają w wyniku konwersji w wątrobie kwasu alfa-linolenowego (ALA). Wiele osób twierdzi, że spożywanie tłuszczu rybiego jest jedynym sposobem na dostarczenie ich do ludzkiego organizmu....
Jak to jest z tymi Omega-3 i Omega-6?
Dlaczego kwasy omega-3 i omega-6 są ważne dla organizmu i jak prawidłowo je stosować? Ludzki organizm w znacznej mierze jest samowystarczalny, jeśli chodzi o wytwarzanie potrzebnych mu kwasów tłuszczowych. Wyjątkiem są jednak dwa, które paradoksalnie odgrywają ważne...