fbpx

Olej kokosowy to doskonały tłuszcz mający wiele zalet tych znanych i tych, które dopiero poznamy.  Oto kilka z nich.

  1. Poprawa procesów trawiennych oraz wchłaniania substancji odżywczych w tym wapnia i magnezu. Lepiej się wchłaniają witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K, beta karoten i aminokwasy.
  1. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wchłaniane są drogą układu wrotnego wprost do wątroby z pominięciem reestryfikacji w komórkach jelitowych. Są doskonałe dla osób mających problemy z trawieniem tłuszczy, czyli przy niedoczynności trzustki, jelita cienkiego lub przy niedoborze żółci.
  1. Olej ten mogą spożywać niemowlęta, gdyż do jego trawienia nie potrzebna jest lipaza trzustkowa, której niemowlęta jeszcze nie mają.
  1. Zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.
  1. Poprawa pracy mózgu, ponieważ jest źródłem ketonów, które stanowią zastępczy pokarm dla mózgu.
  1. Poprawa funkcji układu odpornościowego. Kwas kaprylowy i kaprynowy są przekształcane do specyficznych przeciwciał, które wzmacniają siły obronne organizmu. Olej kokosowy przyspiesza procesy trawienne dzięki czemu przyspiesza zdrowienie, gojenie się ran oraz odbudowę komórek.
  1. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa. 
  1. Działanie przeciwnowotworowe dzięki ketonom, których komórki rakowe nie wykorzystują jako źródła energii natomiast zdrowe komórki podczas braku glukozy wykorzystują ketony jako paliwo dla mitochondriów. 
  1. Leczy insulinooporność.
  1. Przeciwdziała próchnicy zębów.
  1. Wzmacnianie włosów.
  1. Wzmacnianie kości, gdyż poprawia wchłanianie substancji odżywczych.
  1. Pielęgnuje skórę poprzez nawilżanie i ochronę komórek skóry przed wolnymi rodnikami. Pomaga w złuszczaniu się martwych komórek.
  2. Helikobacter pylori pozbędziesz się dzięki olejowi kokosowemu. Nie musisz stosować antybiotyków.

 

Czy to wszystkie jego zalety? 

Z pewnością nie, ale temat ten dotyczy zupełnie innych zagadnień.

Wartości odżywcze i lecznicze oleju kokosowego nie podlegają dyskusji i chyba już nikt w to nie wątpi. 

Problem polega na jego dostępności, tak dostępności, ponieważ to coś co nazywane jest olejem kokosowym często nim nie jest.

Azjaci produkują ogromne ilości oleju kokosowego jednak w Azji olej ten również jest bardzo ceniony, a jeszcze bardziej cenione są wyizolowane z niego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium Chain Fatty Acids – MCFA) zalicza się kwasy tłuszczowe zawierające od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu. Najpopularniejszymi przedstawicielami zaliczanymi do tej grupy są kwasy: kapronowy (C6), kaprylowy (C8), kaprynowy (C10) i laurynowy (C12). 

Azjaci, więc ekstrahują z oleju kokosowego interesujące ich kwasy tłuszczowe a resztki pełne rozpuszczalników ekstrakcyjnych i innych śmieci deodoryzują, wybielają, aromatyzują, wlewają w beczki i wysyłają np. do Polski. Tu ktoś wlewa to coś do słoików, nakleja etykiety i sprzedaje jako olej kokosowy.

W tzw. olejach kokosowych są resztki poekstrakcyjne, rozpuszczalniki, smalec, olej palmowy i wiele innych dodatków “uszlachetniających”.

Nasz produkt nazywa się Olejem Kokosowym Pearl bo przypomina diamenty zatopione w masie perłowej.

Nasz cel to produkcja doskonałej, zdrowej i optymalnej żywności. Żywności, która nie tylko nie jest szkodliwa, ale jest ‘’lekiem’’

Jeszcze słów kilka na temat wyboru między rafinowanym i nierafinowanym olejem kokosowym.
Wiemy wszyscy, że olej ten jest doskonałym tłuszczem, który warto włączyć do codziennej diety jednak są osoby, które nie tolerują aromatu kokosa. W takiej sytuacji lepszym wyborem jest olej kokosowy bezzapachowy, czyli rafinowany niż całkowita rezygnacja z tego tłuszczu.
Pamiętajmy, że olej ten w 98% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych i obróbka termiczna zastosowana podczas procesów rafinacji nie jest w stanie zniszczyć większości dobroczynnych substancji czynnych.
Podsumowując, jeżeli ktoś nie toleruje zapachu kokosa może zdecydować się na olej kokosowy rafinowany bez obaw.