fbpx

To żadna tajemnica, że zbilansowane kwasy tłuszczowe działają korzystnie na ludzkie zdrowie. W tym szczególnie na pracę mózgu. Poniżej przedstawiamy dwa badania naukowe, które skutecznie rozwiewają ewentualne wątpliwości.

Badanie 1:

W jednym z państw europejskich przeprowadzono następujące badanie:

Grupę dzieci w wieku 11–12 lat podzielono na dwie mniejsze grupki. Zbadano poziom IQ w każdej z nich i na tej podstawie określono średni poziom IQ wszystkich osób biorących udział w badaniu.

Przez sześć miesięcy regularnie podawano dzieciom z pierwszej grupy 10 do 15 ml oleju wysokolinolenowego, a dzieciom z drugiej grupy oliwę z oliwek jako placebo.

Po sześciu miesiącach wykonano ponownie badanie poziom IQ dzieci w obu grupach. Wynik był zaskakujący! Dlaczego? Średnia IQ dzieci, które piły olej wysokolinolenowy była o 10 punktów wyższa niż dzieci, które piły oliwę.

Badanie 2:

Polegało na tym, by zweryfikować przydatność oleju wysokolinolenowego w leczeniu chorób psychicznych. Eksperyment po pewnym czasie przerwano. Uznano bowiem, że efekt leczniczy oleju jest tak wielki, że nieetycznym działaniem jest podawanie palcebo drugiej połowie pacjentów.

Jakie wnioski można więc wyciągnąć na temat oleju wysokolinolenowego?

To, czym karmimy organizm ma ogromne znaczenie. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, by dieta, którą stosujemy na co dzień była odpowiednio zbilansowana i zawierała wszystkie elementy, które są kluczem do zdrowia. Efekt terapeutyczny i poprawa sprawności intelektualnej dokonuje się zawsze. Jedyne, o czym warto pamiętać to, że potrzeba czasu, by je zaobserwować.

Źródło: https://www.termedia.pl/Artykul-pogladowy-Kwasy-tluszczowe-w-diecie-czlowieka-a-jego-funkcjonowanie-poznawcze-i-emocjonalne,46,19001,1,0.html