fbpx

Olej kokosowy zyskał popularność jako zdrowa alternatywa dla innych olejów roślinnych. Pojawia się więc pytanie: czym sobie na to miano zasłużył?  Jakie ma właściwości? Która wersja jest lepsza: olej kokosowy ratyfikowany czy nieratyfikowany? W Internecie krąży wiele informacji, które często niewiele mają wspólnego z prawdą. Dlatego przedstawiamy dziś kilka faktów o oleju kokosowym.

Korzyści ze spożywania oleju kokosowego

 

Wspomaga procesy trawienne

 

Olej kokosowy poprawia procesy trawienne oraz wchłanianie substancji odżywczych, w tym wapnia i magnezu. Lepiej przyswajają się także witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K, beta-karoten oraz aminokwasy. Jest to możliwe dzięki temu, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wchłaniane są przez układ wrotny wprost do wątroby z pominięciem reestryfikacji w komórkach jelitowych. A więc spożywanie oleju kokosowego to bardzo dobry sposób na dostarczanie zdrowych tłuszczy dla osób, które cierpią m.in. na niedoczynności trzustki, jelita cienkiego czy też niedobór żółci.

Jest bezpieczny dla niemowląt

 

Olej kokosowy mogą spożywać niemowlęta, gdyż do jego trawienia niepotrzebna jest lipaza trzustkowa, której maluchy jeszcze nie mają.

Poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego

 

Kwas kaprylowy i kaprynowy są przekształcane do specyficznych przeciwciał, które wzmacniają siły obronne organizmu. Olej kokosowy przyspiesza procesy trawienne, dzięki czemu powrót do zdrowia, gojenie się ran oraz odbudowa komórek przebiega sprawniej.

Aktywność przeciwdrobnoustrojowa

 

Działanie przeciwnowotworowe dzięki ketonom, których komórki rakowe nie wykorzystują jako źródła energii, natomiast zdrowe komórki podczas braku glukozy wykorzystują ketony jako paliwo dla mitochondriów.

A poza tym olej kokosowy:

  • zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krążenia,
  • leczy insulinooporność,
  • poprawia pracę mózgu (jest źródłem ketonów, które stanowią zastępczy pokarm dla mózgu),
  • przeciwdziała próchnicy zębów,
  • wzmacnia włosy,
  • wzmacnia kości (poprawia wchłanianie substancji odżywczych),
  • pielęgnuje skórę poprzez nawilżanie i ochronę komórek przed wolnymi rodnikami,
  • stymuluje złuszczanie się martwych komórek,
  • umożliwia usunięcie helikobaceri pylori.

Czy każdy olej kokosowy jest odpowiedni?

 

Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego są faktem, a jego skuteczność jest udowodniona naukowo w wielu przypadkach. Problem z nim związany polega na dostępności i jakości. Ponieważ często olejem kokosowym są nazywane produkty, które niestety niewiele mają z nim wspólnego.

Olej kokosowy jest bardzo ceniony przykładowo w Azji. Produkowany jest tam w naprawdę sporej ilości. Na uwagę zasługuje fakt, że jeszcze bardziej doceniane są wyizolowane z niego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (Medium Chain Fatty Acids – MCFA) zalicza się kwasy tłuszczowe zawierające od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu. Najpopularniejszymi przedstawicielami zaliczanymi do tej grupy są kwasy:

  • kapronowy (C6),
  • kaprylowy (C8),
  • kaprynowy (C10),
  • laurynowy (C12).

Azjaci więc ekstrahują z oleju kokosowego interesujące ich kwasy tłuszczowe, a resztki pełne rozpuszczalników ekstrakcyjnych i innych śmieci deodoryzują, wybielają, aromatyzują, wlewają w beczki i wysyłają w świat. W tym także np. do Polski. Następnie substancja jest rozlewana do słoików, naklejane zostają etykiety, a produkt sprzedawany jest jako pełnowartościowy olej kokosowy.

Trzeba mieć świadomość, że w takich produktach znajdują się resztki poekstrakcyjne, rozpuszczalniki, smalec, olej palmowy i wiele innych dodatków „uszlachetniających”.

Więcej o oleju kokosowym można dowiedzieć się z tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=ONSxqQBomCg

Olej kokosowy rafinowany czy olej kokosowy nierafinowany?

 

Jaka jest różnica między rafinowanym i nierafinowanym olejem kokosowym? Fakt jest taki, że olej ten jest doskonałym tłuszczem, który warto włączyć do codziennej diety. Jednak są osoby, które nie tolerują aromatu kokosa. W takiej sytuacji lepszym wyborem jest olej kokosowy bezzapachowy, czyli rafinowany, niż całkowita rezygnacja z tego tłuszczu.

Pamiętajmy, że olej ten w 98% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych i obróbka termiczna zastosowana podczas procesów rafinacji nie jest w stanie zniszczyć większości dobroczynnych substancji czynnych. Jeżeli więc ktoś nie toleruje zapachu kokosa, może zdecydować się na olej kokosowy rafinowany bez obaw.

Olej kokosowy Diamond – wyprodukowany w Polsce

Nasz produkt nosi nazwę Olej Kokosowy Diamonds. Dlaczego? Bo swoją strukturą przypomina diamenty zatopione w masie perłowej. Olej ten tłoczymy na zimno i klarujemy metodą grawitacyjną. Wykorzystujemy w tym celu świeżą koprę bez konserwantów. Surowiec ten nie zawiera alergenów, nie jest modyfikowany chemicznie i nie został poddany promieniowaniu jonizującemu.

Naszym celem jest produkcja doskonałej, zdrowej i optymalnej żywności. Żywności, która oprócz tego, że niesie ze sobą mnóstwo wartości odżywczych dla organizmu,  jest również ‘’lekiem’’. Więcej o oleju kokosowym, składach i właściwościach prozdrowotnych naszych produktów można przeczytać na: https://olejewyszynscy.pl/.