fbpx

Mus kokosowy z kakao

Baza zdrowych produktów.

Mus Kokosowy COCOBASE z kakao można wykorzystywać na surowo, np. jako dodatek do wypieków, ale najlepiej sprawdza się jako baza do przygotowywania mleka, śmietany i kremu kokosowego. Produkujemy go w 100% z suszonej, niekonserwowanej kopry. W około 60% składa się ze średnionasyconych kwasów tłuszczowych, w 10 z węglowodanów i w 15 z błonnika. Podobnie jak Masło Kokosowe SWEET MINERALS zawiera dużą ilość potasu, magnezu, fosforu oraz innych cennych minerałów.

Kokos – źródło zdrowia
KOKOS WŁAŚCIWY
  • źródło nasyconych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które w przeciwieństwie do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (tłuszcze zwierzęce-LCT) nie wymagają obecności enzymów oraz żółci i stanowią szybkie źródło energii
  • może być pomocny przy odchudzaniu, obniżaniu ciśnienia tętniczego, poziomu cholesterolu, może chronić nas również przed próchnicą i pleśniawkami

Mus Kokosowy z kakao COCOBASE

Mus Kokosowy COCOBASE produkujemy w 100% z  suszonej , niekonserwowanej kopry. W około 60% składa się ze średnionasyconych kwasów tłuszczowych, w 10 z węglowodanów i w 15  z błonnika. Podobnie jak Masło Kokosowe SMinerals zawiera duża ilość potasu, magnezu, fosforu oraz innych cennych minerałów.
Mus Kokosowy COCOBASE można wykorzystywać  na surowo, np. jako dodatek do wypieków, ale najlepiej sprawdza się jako baza do przygotowywania mleka, śmietany i kremu kokosowego.

Przy produkcji Musu Kokosowego COCOBASE z dodatkiem kakao używamy kakao EXTRA BRUT o wysokiej zawartości tłuszczu- minimum 20%, zazwyczaj jest to od 22 do 24 %.

Tłuszcz kakaowy w większości składa się, podobnie jak tłuszcz kokosowy, z nasyconych kwasów tłuszczowych (około 60%), głównie stearynowy (do 35%) i palmitynowy (do 25%). Na drugim miejscu w składzie znajdują się kwasy jednonienasycone (około 30%), a na ostatnim kwasy wielonienasycone (około 4%).

Podobnie jak tłuszcz kokosowy, kakao zawiera wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Należy też pamiętać, że Mus z dodatkiem kakao zawiera kofeinę, jednak w kakao dobrej jakości, podczas procesu fermentacji ziarna, ulega ona rozpadowi i stanowi około 0,1%.