fbpx

DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) to dwa kwasy, które powstają w wyniku konwersji w wątrobie kwasu alfa-linolenowego (ALA). Wiele osób twierdzi, że spożywanie tłuszczu rybiego jest jedynym sposobem na dostarczenie ich do ludzkiego organizmu. Czy to jednak prawda? Otóż nie! Zdrowszą i tańszą alternatywą są ZKT.

Dlaczego DHA i EPA są tak ważne?

 

DHA i EPA są niezbędne w setkach procesów metabolicznych. Bez nich niemożliwy jest powrót do zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie. Przy ich niedoborze organizm ludzki jest w stanie jedynie krótkotrwale wegetować. Ale czy tego faktycznie chcemy? Czy wolimy jednak cieszyć się dobrą kondycją i żyć pełnią życia?

Źródło DHA i EPA

 

Oba kwasy dostępne są w sprzedaży pod postacią kapsułek lub płynnego tranu/oleju rybiego. Producenci tych produktów twierdzą, że są one jedynym sposobem na dostarczenie ich do organizmu. To jednak nieprawda!

Nasze organizmy mają do dyspozycji enzymy (desaturazy), dzięki którym kwas alfa-linolenowy (ALA) jako główny składnik Zbilansowanych Kwasów Tłuszczowych (ZKT) jest metabolizowany do EPA i DHA. Procesy konwersji są absolutnie wystarczające i zapewniają właściwą podaż obu tych kwasów zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Jest tak zawsze, gdy dysponujemy nieuszkodzonym ALA, czyli tym kwasem, z którego powstają EPA i DHA.

Czy każdy organizm produkuje DHA?

 

Nie. Niemowlęta nie potrafią samodzielnie wyprodukować odpowiedniej ilości DHA, która jest niezbędna m.in. do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Kwas ten powinien być więc dostarczany w mleku matki. Jednak aby było ono bogate w DHA, kobieta musi uzupełnić ALA, z którego jej organizm wyprodukuje EPA i DHA, a następnie wzbogaci nim mleko.

Z tego powodu stworzyliśmy ZKT. W tym konkretnym przypadku rekomendujemy do regularnego spożycia mieszankę olejów IQ200. Polecamy ją szczególnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.

Dlaczego ZKT ma przewagę nad tranem?

 

Proces produkcji oleju rybiego/tranu jest złożony i wymaga zastosowania wysokich temperatur. Poddaje się go kilku procesom obróbki, m.in. odśluzowania, wybielania, odkwaszania, dezodoryzowania. Co więcej, aby uzyskać tran rybi, stosuje się rozpuszczalniki chemiczne. Wszystko po to, żeby przedłużyć jego datę przydatności do spożycia i móc dystrybuować go bez ryzyka przez wiele miesięcy.

Z kolei kwasy tłuszczowe, które wchodzą w skład ZKT nie ulegają uszkodzeniu podczas produkcji. Jak to możliwe? Na każdym etapie wytwarzania temperatura nie przekracza bezpiecznego pułapu 38 stopni Celsjusza, a oleje chronione są przed dostępem światła. ZKT pozyskuje się bez dodatków chemicznych, rozpuszczalników i konserwantów. Jedyne antyutleniacze to substancje naturalnie występujące w olejach roślinnych, w tym kompletna witamina E. Warto mieć świadomość, że ogólnodostępny produkt o nazwie „witamina E” to chemiczny antyutleniacz a-tokoferol, który zaburza funkcje naturalnej witaminy E!

ZKT nie zawierają metali ciężkich i innych toksyn dzięki zastosowaniu najwyższej jakości orzechów, pestek i ziaren. Co więcej, każda partia surowców jest badana pod kątem ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie produkty weryfikowane są pod względem zgodności składu poszczególnych substancji czynnych, w tym kwasów tłuszczowych.

Dodatkową zaletą ZKT jest to, że oprócz DHA i EPA, które organizm sam produkuje z ALA, dostępny jest nieuszkodzony ALA, który ma również ogromne znaczenie dla organizmu w formie nieskonwertowanej. Należy podkreślić, że przy pomocy Zbilansowanych Kwasów Tłuszczowych nie dostarczamy DHA i EPA w sposób przypadkowy, a ściśle według zapotrzebowania. To organizm najlepiej wie, ile mu potrzeba tych kwasów tłuszczowych w danym momencie.