fbpx

DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy) są to dwa kwasy, jakie powstają w wyniku konwersji w wątrobie kwasu alfa-linolenowego (ALA), który obecny jest w ZKT.

EPA i DHA są niezbędne w setkach procesów metabolicznych. Bez nich powrót do zdrowia nie jest możliwy, a nawet normalne funkcjonowanie nie jest możliwe. Możliwa jest jedynie krótkotrwała wegetacja, ale czy chcemy wegetować? Czy raczej chcemy żyć i korzystać w pełni z życia?

Dostępne są w sprzedaży kapsułki czy butelki z tranem/olejem rybim, a ich producenci twierdzą, że jest to jedyna metoda na dostarczenie DHA i EPA.

Stwierdzenie, że spożywanie tłuszczu rybiego jest jedynym sposobem na dostarczenie EPA i DHA mija się trochę z prawdą…

Nasze organizmy mają do dyspozycji enzymy (desaturazy), dzięki którym kwas alfa-linolenowy (ALA) jako główny składnik ZKT jest metabolizowany do EPA i DHA. Procesy konwersji są absolutnie wystarczające i zapewniają właściwą podaż EPA i DHA zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Jest tak zawsze, gdy organizm dysponuje nieuszkodzonym ALA, czyli tym kwasem, z którego powstają EPA i DHA.

Jedynie niemowlęta nie potrafią wyprodukować odpowiedniej ilości DHA niezbędnego m.in. do rozwoju układu nerwowego. Kwas ten powinien być dostarczany w mleku matki. Jednak aby w mleku był DHA matka karmiąca musi uzupełnić ALA, z którego jej organizm wyprodukuje EPA i DHA, a następnie wzbogaci nim mleko. Z tego powodu powstał ZKT np. IQ200 K+, polecany szczególnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

Wracając do wyższości ZKT nad tranem…

Proces produkcji olejów rybich wymaga wysokich temperatur, jest odśluzowywany, wybielany, odkwaszany, dezodoryzowany itd. Proces ten jest złożony i na kilku etapach wymaga wysokich temperatur. Do produkcji tej niezbędne są również rozpuszczalniki chemiczne, a wszystko po to żeby przedłużyć jego datę ważności i móc go dystrybuować bez ryzyka wiele miesięcy.

Kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład ZKT nigdy nie uległy podczas produkcji uszkodzeniu, ponieważ na każdym etapie temperatura nie przekracza 38 stopni C. Produkowane są bez dodatków chemicznych, rozpuszczalników i konserwantów. Jedynymi antyutleniaczami są substancje naturalnie występujące w olejach roślinnych, w tym kompletna witamina E.

Przestrzegamy przed spożywaniem syntetycznej substancji o nazwie „witamina E”. Jest to chemiczny antyutleniacz a-tokoferol, który zaburza funkcje naturalnej witaminy E.

Podczas wszystkich etapów produkcji oleje chronione są przed dostępem światła. ZKT nie zawiera metali ciężkich i innych toksyn dzięki zastosowaniu najwyższej jakości orzechów, pestek i ziaren oraz dzięki temu, że każda partia surowców jest badana pod kątem zanieczyszczeń. Następnie produkty badane są pod względem zgodności składu poszczególnych substancji czynnych, w tym kwasów tłuszczowych. Dodatkową zaletą jest to, że oprócz DHA i EPA, które organizm sam wyprodukuje z ALA, dostępny jest nieuszkodzony ALA, który ma również ogromne znaczenie dla organizmu w formie nieskonwertowanej.

Istotne jest również to, że nie dostarczamy DHA i EPA w sposób przypadkowy, a ściśle według zapotrzebowania. To organizm najlepiej wie, ile mu potrzeba tych kwasów tłuszczowych w danym momencie.

Podsumowując

Tran jest drogi i niekoniecznie zdrowy. ZKT są tańsze, bardzo zdrowe i kompletne, a szlaki metaboliczne dzięki którym z ALA powstają DHA i EPA w świetle najnowszych badań nie są tak mało wydajne, jak początkowo uważano.