fbpx

Choroby układu krążenia odpowiadają za wysoki wskaźnik śmiertelności w Polsce, ale nie tylko. Ich przyczyn można szukać m.in. w braku regularnej aktywności fizycznej, życiu w ciągłym stresie i nieprawidłowo zbilansowanej diecie. Za problemy sercowo-naczyniowe w dużej mierze odpowiada blaszka miażdżycowa w tętnicach. Jak powstaje? Dlaczego jest niebezpieczna? Jak można zminimalizować ryzyko jej pojawienia się?

Co to jest blaszka miażdżycowa?

Blaszka miażdżycowa składa się z lipidów oraz wapnia, którego zawartość powoduje, że jest stosunkowo twarda. Zmniejsza ona światło tętnicy, w wyniku czego utrudnia przepływ krwi, podwyższa ciśnienie tętnicze i finalnie prowadzi do niedokrwienia mięśnia sercowego lub innych organów. Do ograniczenia przepływu krwi przez naczynia dochodzi najczęściej w momencie, gdy blaszka miażdżycowa zwęża je w 50%.

Co sprzyja powstawaniu blaszki miażdżycowej?

Medycyna akademicka do niedawna uważała, że przyczyną powstawania blaszki miażdżycowej są kwasy tłuszczowe nasycone, czyli tłuszcze zwierzęce. W ostatnim czasie jednak coraz częściej słychać głosy, że problem z miażdżycą wynika ze stanów zapalnych naczyń krwionośnych, a ich bezpośrednią przyczyną wcale nie są tłuszcze nasycone.

Przedstawiciele medycyny alternatywnej są zdania, że miażdżyca wynika w znacznej mierze ze spożywania kwasów tłuszczowych trans i nadmiaru omega-6 oraz homocysteiny. Pojawienie się wapnia w blaszce miażdżycowej jest wynikiem niedoborów witaminy K2.

Jaka jest prawda?

Bezpośrednią przyczyną powstawania blaszki miażdżycowej są stany zapalne ścianek tętnic. Oto czynniki, które mogą do nich prowadzić:

  • nieodpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3,
  • brak odpowiednich kwasów tłuszczowych w tym omega-3 i omega-6. Wbrew stereotypom nie wszyscy cierpią z powodu nadmiaru omega-6, ponieważ niektórzy dostarczają ogromne ilości tego kwasu tłuszczowego, ale uszkodzonego.
  • kwasy tłuszczowe trans,
  • homocysteina.

Bardzo rzadko brak witaminy K2 jest przyczyną wbudowywania wapnia w blaszkę miażdżycową.

Nieprawidłowy bilans kwasów – główna przyczyna

Część populacji cierpi na nadmiar kwasów omega-6 i niedobór kwasów omega-3, przez co dochodzi do stanów zapalnych m.in. w obrębie centralnego układu nerwowego i w obrębie układu krążenia. Spory odsetek ludzi zmaga się jednocześnie z niedoborem kwasów omega-6. Jest to spowodowane w znacznej mierze błędami żywieniowymi, polegającymi głównie na spożywaniu olejów produkowanych przemysłowo. Dlaczego? W tych olejach kwasy omega-6 i omega-3 są po prostu w większości uszkodzone przez niewłaściwy proces tłoczenia. W wyniku tego nie spełniają swoich podstawowych funkcji, a jedynie zaśmiecają organizm.

Jak się pozbyć homocysteiny?

Homocysteina jest przyczyną stanów zapalnych w tętnicach. Powstaje w organizmie podczas wielu procesów metabolicznych (głównie podczas metabolizowania białek). Usuwanie jej jest dość proste i przebiega zazwyczaj bez przeszkód, m.in. przez przyłączenie do niej grupy metylowej. W związku z czym nie powinna czynić żadnych szkód w organizmie.

Najlepszym źródłem grup metylowych jest między innymi TMG, metylokobalamina oraz foliany. TMG w pokarmach, jak i w postaci suplementów skutecznie neutralizuje szkodliwą homocysteinę. Aby jednak cały proces był efektywny, konieczne jest równoczesne dostarczenie odpowiednich kwasów tłuszczowych w optymalnej ilości i proporcji. Tu ważną rolę odgrywają właśnie ZKT, czyli zbilansowane kwasy tłuszczowe. Dzięki nim wszelkie istniejące stany zapalne są wygaszane i nie dochodzi do powstawania blaszki miażdżycowej. Co więcej, dzięki synergicznemu działaniu ZKT i TMG nie pojawiają się nowe ogniska zapalne.